RSS-feeds

Wat zijn RSS feeds?

Nieuws feeds bieden u de mogelijkheid om te zien wanneer websites nieuwe inhouden hebben toegevoegd.  U kunt het laatste nieuws en de nieuwste video's verzamelen zodra ze worden gepubliceerd, zonder dat u naar de websites hoeft te gaan waar het materiaal op is gezet.

Feeds staan ook bekend als RSS.  Er is enige discussie over waar RSS voor staat, maar de meeste mensen kiezen voor 'Really Simple Syndication' ('eenvoudige gelijktijdige publicatie').  In wezen zijn de feeds zelf slechts webpagina's die zijn ontworpen om te worden gelezen door computers in plaats van door mensen.

Hoe kan ik feeds gebruiken?

Ten eerste heeft u over het algemeen een zogenaamde nieuwslezer nodig.  Dit is een programma dat de feeds controleert en waarmee u nieuwe, toegevoegde artikelen kunt lezen.  Er zijn veel verschillende versies, sommige daarvan zijn toegankelijk via een browser, andere zijn toepassingen die kunnen worden gedownload.

Op browsers gebaseerde nieuwslezers houden u vanaf elke computer op de hoogte van de RSS-feeds waarop u bent geabonneerd, terwijl u ze met downloadbare toepassingen kunt opslaan op uw hoofdcomputer, op dezelfde manier waarop u uw e-mail downloadt met Outlook, of deze op een webgebaseerde service zoals Hotmail houdt.

Zodra u hebt gekozen voor een nieuwslezer, hoeft u alleen nog maar te beslissen welke inhoud u wilt ontvangen.  Als u bijvoorbeeld de laatste Europese onderzoeksinformatie wilt hebben, klikt u gewoon op de oranje knop aan de rechterzijde.

Als u klikt op de RSS-knop, kunt u zich op verschillende manieren abonneren op de feed, bijvoorbeeld door de URL van de feed naar uw nieuwslezer te slepen of door deze te kopiëren en in een nieuwe feed in uw nieuwslezer te plakken.  De meeste websites die feeds aanbieden, maken gebruik van een vergelijkbare oranje knop, maar sommige websites beschikken alleen over een normale weblink.

Sommige browsers, waaronder Firefox, Opera en Safari, controleren automatisch op feeds wanneer u een website bezoekt en geven met een icoon aan als ze er één hebben gevonden.  Dit kan het abonneren op feeds veel gemakkelijker maken.  Bezoek hun websites voor meer informatie hierover.

Hoe krijg ik een nieuwslezer?

Er is een scala van verschillende nieuwslezers beschikbaar en er verschijnen doorlopend nieuwe versies.  Verschillende nieuwslezers werken op verschillende besturingssystemen, dus u moet er één kiezen die op uw computer werkt.