Werknemers willen wifi

09 augustus 2019

In Het Financieele Dagblad van afgelopen zondag vielen mij twee artikelen op. Eentje over het slechte mobiele bereik binnen nieuwe kantoorgebouwen, en een bericht over een nieuw keurmerk voor internetkwaliteit binnen kantoorgebouwen, WiredScore. Tevens te lezen in de Vastgoedmarkt nieuwsbrief van vanochtend.

 

Ik ben het eens met het feit dat dit punt beter op de agenda kan komen te staan, juist omdat gebruikers steeds hogere eisen stellen aan connectiviteit. Hierin zie ik ook een belangrijke rol voor de vastgoedbeheerder weggelegd.

 

Het artikel in het FD suggereert dat mobiel bereik bij huurders als een gegeven wordt gezien. Uit het recente Savills onderzoek ‘What Workers Want’, waarbij Savills 11.000 werknemers uit 11 belangrijke Europese kantorenmarkten ondervroeg over wat werknemers belangrijk vinden aan hun werkplek, blijkt echter anders.

Connectiviteit in de ‘klachten top 10’ van gebruikers

Van de respondenten vindt 83% de kwaliteit van wifi, en 80% de kwaliteit van het mobiele bereik zeer belangrijk. IT infrastructuur werd dus extreem belangrijk bevonden, maar kwam tegelijkertijd ook voor in de top tien factoren waar werknemers het meest ontevreden over waren. Het huidige serviceniveau komt dus niet overeen met de wensen van gebruikers omtrent connectiviteit.

Van nice to have naar must have

Deze resultaten hebben grote implicaties. Waar voorheen een verstoring van de internetvoorziening van een kantoor ‘slechts’ betekende dat werknemers niet in staat waren om e-mails te verzenden, betekent de verschuiving naar cloud- applicaties dat uitvaltijd er nu toe leidt dat je geen toegang hebt tot je bestanden waardoor zelfs basistaken niet kunnen worden uitgevoerd. Evenzo, aangezien bedrijven in toenemende mate puur via mobiel werken en nauwelijks meer gebruik maken van vaste lijnen, is een goed bereik op kantoor nu een noodzaak kwaad in plaats van een luxe.

Blijf verbonden

De behoefte aan sterke wifi en mobiel bereik zal alleen maar toenemen. Verhuurders die de digitale infrastructuur van hun vastgoed willen optimaliseren moeten echter meer doen dan alleen slimme apparaten en apps in hun gebouwen integreren. Minder dan de helft van de respondenten gaf aan dat ze hun kantoor-apps nuttig vonden. Een echt slim gebouw is een gebouw wat technologie gebruikt om op de meest effectieve efficiënte manier aan de behoeften van huurders voldoet.

Naarmate de strijd om talent toeneemt gebruiken bedrijven hun vastgoed steeds meer als onderscheidend vermogen. Huurders, en daarmee verhuurders, zullen deze punten daarom moeten verbeteren om, met behulp van een aantrekkelijke werkomgeving, talent aan te trekken en te behouden.  

 

Over de auteur:

Abe Jongbloed is hoofd van de property management afdeling van Savills in Nederland, en adviseert onder andere beleggers als Union Investment, Real I.S., DWS en Marathon Asset Management over het beheer van hun vastgoedportefeuille.

 
 

General Enquiries

Savills Amsterdam

 

Key Contacts

Abe Jongbloed

Abe Jongbloed

Director
Asset & Property Management

Savills Amsterdam

+31 (0) 20 301 2065