Savills ziet toenemende schaal van zonneparken in Nederland als interessante beleggingskans

13 december 2017

Volgens het vandaag door Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Spotlight: Renewable Energy – Zonneparken’, maakt de groeiende schaal van zonneparken in Nederland deze sector in toenemende mate interessant voor investeerders die nu in andere asset classes investeren.

Om de klimaatdoelstellingen uit het Akkoord van Parijs te behalen is een grootschalige inzet van opwekking van hernieuwbare energie nodig. Dit geldt ook voor Nederland. De ontwikkeling van hernieuwbare energie is nog grotendeels afhankelijk van subsidies, waardoor hierin een grote rol voor de overheid is weggelegd. Veranderende regelgeving en het bewustzijn van de noodzaak van de aanwending van hernieuwbare energiebronnen zorgen ervoor dat er steeds meer en grotere zonneparken komen in Nederland. Zonneparken zijn voor ons land een ideale manier om hernieuwbare energie op te wekken: Nederland heeft een uitermate geschikt klimaat, een goed elektriciteitsnet en door de dalende kosten wordt zonne-energie ook steeds competitiever.

Het realiseren van zonneparken is zowel voor grondeigenaren als voor investeerders interessant.  Grondeigenaren ontvangen een aantrekkelijke langjarige vergoeding voor het beschikbaar stellen van  de gronden, terwijl de  investeerders langjarig het recht krijgen om een park te exploiteren tegen een nauwkeurig te bepalen rendement.

Subsidies zullen voorlopig nodig blijven om de kostprijs van de opwekking van duurzame energie in de brede zin gelijk te trekken met die van conventionele energie. Hierdoor zijn investeerders gegarandeerd van een stabiele, langjarige inkomstenstroom en een aantrekkelijk rendement.

Friso van Heemstra, Senior Consultant Renewable Energy bij Savills Nederland, zegt: “De kosten van hernieuwbare energie zijn aan het dalen en daarom verwachten wij dat er mogelijk al binnen twee jaar geen subsidies meer nodig zullen zijn, mits er een langjarige power purchase agreement (PPA) wordt overeengekomen.”

Voorlopig zijn vooral Nederlandse zonneparkontwikkelaars zichtbaar actief met de ontwikkeling van zonneparken in Nederland, maar er hangt ook een groot aantal projecten boven de markt van internationale zonneparkontwikkelaars die in de afgelopen jaren de Nederlandse markt hebben betreden. Verschillende logistieke partijen - zoals Rhenus, Segro en WDP - hebben tevens de voordelen van zonne-energie ontdekt en investeren in zonnepanelen op daken van distributiecentra. Omdat hernieuwbare energie een opkomende beleggingscategorie is, kunnen we het investeringsvolume nog niet vergelijken, maar Savills verwacht een toenemend aantal investeringen in Nederlandse zonneparken in 2018.

Het gehele rapport is hier te downloaden.

 
 

General Enquiries

Savills Amsterdam

 

Key Contacts

Charlotte Harmsen

Charlotte Harmsen

Marketing & Business Development Manager
Operations

Savills Amsterdam

+31 (0) 20 301 2055