Voortdurende yield compressie creëert actieve vastgoedmarkt

25 oktober 2017

Welke factoren leiden tot beleggingsvolume records?

Volgens het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport ‘Netherlands Market in Minutes – October 2017’ van internationale vastgoedadviseur Savills liggen er een aantal factoren ten grondslag aan record verbrekende beleggingsvolumes in de Nederlandse vastgoedmarkt. 

Met een beleggingsvolume van reeds € 13,1 miljard tot nu toe, is het totaal van vorig jaar ( € 13,6 miljard) al bijna geëvenaard.

Economische fundamenten
De economische fundamenten zijn sterker dan ooit. In het tweede kwartaal van 2017 liet de economie een groei van 3,3% zien, wat in deze eeuw slechts tweemaal eerder voor is gekomen. Deze fundamenten lijken vooralsnog sterk te blijven. In 2018 wordt een groei verwacht van 2,5% (bron: CPB), wat het gemiddelde Eurozone groeicijfer van 1,8% overstijgt.

Liquiditeit
Buiten dat onze economische fundamenten sterker zijn dan die van omringende landen, hebben wij nog steeds voldoende beleggingsproduct beschikbaar. Alhoewel berichtgeving soms doet voorkomen dat product opraakt, geldt dit slechts voor enkele specifieke  beleggingscategorieën, zoals bijvoorbeeld kantoren op de Zuidas in Amsterdam. In de minder geijkte gebieden en sectoren is echter nog voldoende aanbod. Dit zorgt voor een gezonde balans tussen vraag en aanbod.

Verwachte huurgroei en verdere daling van aanvangsrendmenten
Dit leidt ertoe dat er nog steeds ruimte is voor een verdere compressie van de bruto aanvangsrendementen binnen nagenoeg alle sectoren in Nederland. Met name steden buiten Amsterdam zien we een inhaalslag maken. Een goed voorbeeld is de recente verkoop van de Kennedytoren in Eindhoven, met een yield van rond de 6,5%.

New kids on the block
De kansen die er nog liggen in de Nederlandse vastgoedmarkt zorgen ervoor dat we nog steeds nieuwe toetreders op de markt verwelkomen. Nederland blijft niet onopgemerkt en het percentage grensoverschrijdende beleggers ligt op dit moment rond de 65%.

Actieve markt
Jan de Quay, Head of Investments bij Savills Nederland, zegt: “Beleggers zien de winstpotentie van hun investeringen snel toenemen waardoor we veel activiteit zien in de markt. Opmerkelijk daarbij is de  grote diversiteit aan actieve beleggers. Ook nationale private beleggers zijn na jaren van relatieve stilte weer actief op de markt, onder andere door uitbreiding en verbreding van de activiteiten van banken. Dat deze groep weer actief is onderschrijft dat de markt volledig is hersteld.”

Tezamen zorgt dit ervoor dat het beleggingsvolume in commercieel vastgoed voor het 4e jaar op rij een record lijkt te gaan verbreken. Binnen het totale volume zien we wel een verschuiving van locaties en sectoren ontstaan.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills Nederland, concludeert: “We zien veel beweging in de markt, in alle zin van het woord.”

Lees hier het volledige onderzoeksrapport Netherlands Market in Minutes - October 2017.

 
 

General Enquiries

Savills Amsterdam

 

Key Contacts

Jordy Kleemans

Jordy Kleemans

Associate Director
Research & Consultancy

Savills Amsterdam

+31 (0) 20 301 2094

 

Charlotte Harmsen

Charlotte Harmsen

Marketing & Business Development Manager
Operations

Savills Amsterdam

+31 (0) 20 301 2055