MIPIM: Savills geeft 10 beleggingstips in Europa

16 maart 2017

Savills identificeert de top tien beleggingskansen in Europa, en concludeert daarbij dat het grotendeels zal draaien om goede risicobeoordelingen binnen de zoektocht naar stabiele inkomstenstromen.

Mark Ridley, CEO van Savills UK en Europa, geeft aan: “Ondanks het Brexit referendum, Trump en de onzekerheid rondom de Europese verkiezingen, hebben de tweede helft van 2016 en de start van 2017 bewezen dat vastgoed een fundamenteel veilige en aantrekkelijke beleggingscategorie blijft met hoge rendementen en in veel gevallen een toevlucht voor kapitaalbehoud op de lange termijn. Deze geopolitieke omstandigheden hebben echter wel gezorgd voor meer voorzichtigheid en risicomijding onder beleggers en daardoor verwachten we dat beleggingen met stabiele inkomstenstromen het best zullen presteren in 2017.”

Core en core+ tips

  • Kantoren buiten de CBD locaties en in regionale markten. De grote strijd  om dezelfde gebouwen op dezelfde locaties heeft de prijzen omhoog gedreven. In 2017 wordt het tijd om de blik te verbreden.

  • ‘Forward funding’ van speculatieve projecten met name in de ‘core’ markten waar topproducten schaars worden voor zowel de belegger als de gebruiker. De pijplijn voor 2017 laat ziendat het aantal nieuwe ontwikkelingen binnen Europa met 25% zal toenemen, en alhoewel deze grotendeels reeds verhuurd zijn, zal dit kansen bieden voor zowel huurders als beleggers.

  • Appartementengebouwen in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland en Nederland waar een sterke urbanisatietrend in combinatie met onvoldoende nieuwe ontwikkelingen resulteert in een grote disbalans tussen vraag en aanbod.

  • ‘Prime’ retail op toplocaties. Binnen de EU zal de online detailhandel naar verwachting met 16% toenemen. Locaties die kunnen fungeren als ophaal- en retourpunten van bestellingen, om daarmee snelle bezorgtijden te kunnen garanderen, zullen zeer populair worden.

Value-add tips

  • Stedelijke logistiek in de buurt van alle grote Europese stedelijke knooppunten en in het bijzonder kleine eenheden nabij de stadscentra van Londen, Parijs, Stockholm en Düsseldorf.

  • Studentenhuisvesting in markten met een toenemend aantal internationale studenten, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Oostenrijk en Portugal. Het gebrek aan volwaardig aanbod ten opzichte van de groeiende vraag drijft het aantal nieuwe ontwikkelingen omhoog.

  • Zorgvastgoed in Duitsland, Frankrijk en Scandinavië, door de vergrijzing, sterke verstedelijking en vooral welvarende bevolking. Met name verzorgingshuizen in Duitsland, Frankrijk en Finland (waar vorig jaar record beleggingsvolumes werden bereikt), bejaardentehuizen in Duitsland en klinieken in Frankrijk.

  • Flexwerk kantoorruimte, een sector die steeds volwassener wordt door de disbalans tussen vraag en aanbod in de kantorenmarkt. Belangrijkste locaties zijn Spanje, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland en België.

Opportunistische tips

  • Datacenters, als gevolg van de groei van cloudopslag en de bijbehorende behoefte aan grootschalige infrastructuur. De groei is met name opvallend in Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en België, waar efficiënt op natuurlijke wijze gekoeld kan worden, goede aansluitingen zijn, lagere energiekosten, voldoende groene energiemogelijkheden en belastingvoordelen gelden.

  • Kantoren in Centraal Europa, waar in landen zoals Polen, Hongarije, Roemenië en Slowakije een groot aanbod l is van goed opgeleide, getalenteerde werknemers, en een toenemend aantal bedrijven naar de mogelijkheden kijkt om hun back-office weer dichter bij huis te brengen.
 
 

General Enquiries

Savills Amsterdam

 

Key Contacts

Charlotte Harmsen

Charlotte Harmsen

Marketing & PR Officer

Savills Amsterdam

0031 (0) 20 301 2000